Byggprojektledare Stefan Elisson berättar om byggnationen

Arbetet med att ta fram bygghandlingar till Ceciliagården startade under våren 2019. Därefter har vi på Rasmusbyns Fastighet i samarbete med Bygd arkitekter tagit fram ritningsunderlag efter de önskemål som operativadriften Ceciliagården har lagt fram. Inför bygget har vi använt oss av erfarenheter från våra medarbetare och av kunskaper som våra leverantörer har bistått oss med från liknande byggnationer. Jag som byggprojektledare har även tillsammans med verksamhetsansvariga besökt olika verksamheter för att inhämta inspiration. Olika material och lösningar har testats, jämförts och värderats mot andra för att få till ett boende som ska vara en trygg plats för våra kommande gårdsbor. Det har också varit viktigt att skapa en trygg och inspirerande arbetsplats för medarbetarna som ger dem verktyg att skapa just en sådan trygg och lugn miljö som vi eftersträvar.

Arbetet med byggnationen startade sommaren 2020 när det drogs ledningar från vårt befintliga boende Rasmusbyn till Ceciliagården. Anledningen till att vi valde en sådan lösning var att Rasmusbyn har en god vattenkvalitet och en väl tilltagen reningsanläggning för avloppsvatten samt enkelheten att dra fibernätet mellan verksamheterna.

Placeringen av Ceciliagården har förändrats under förarbetets gång från att den först skulle byggas på en åker till att hamna i ett skogsparti med en höjdskillnad från den närliggande åkern. Anledningen till detta var för att skapa en plats med en trygg närmiljö och samtidigt ha en fin utsikt över omgivande natur. Genom huvudbyggnaden löper en gammal ledningsgata efter en kraftledning som tagits bort. Den har varit en viktig del i utformningen av Ceciliagården. Stora glaspartier har placerats för att fånga upp den långsträckta utsikten som ledningsgatan bildar genom skogen.

Själva byggnaden kommer att ha en fasad av järnvitriolbehandlad granpanel. Takpartier kommer att vara av materialen tegel och sedum. Vår önskan är att byggnaden ska smälta in och bli ett med den omgivande naturen. Vi har valt att låta fönstren vara den punkt som har fått sticka ut lite med sin ”faluröda” färg.

Runt huvudbyggnaden kommer en liten väg att gå som leder in till alla lägenheter som har en egen entré och en liten trädgård. Varje lägenhet kommer ha en egen uteplats där man som gårdsbo själv får välja hur man vill ha det. Det kommer även att byggas ett nätverk av gångstigar i den egna skogen med rastplatser och vilobänkar utplacerade så att man kan få njuta av den lugnande och trygga miljön.

I huvudbyggnaden har vi försökt att tänka in så mycket som möjligt för att skapa den miljö som vi tror gynnar våra gårdsbor och de medarbetare som ska arbeta på Ceciliagården. Vi har lagt mycket tankeverksamhet på utformningen av de olika rummen för att skapa miljöer som inte kan upplevas instängda varken i fysisk eller psykisk mening. Som gårdsbo ska man kunna välja om man vill vara för sig själv eller om man vill umgås med andra.

Från sin egen entré kommer man in i lägenhetens hall. I hallen finns även en till ”ytterdörr” som leder in till gruppbostadens gemensamma yta där ett gemensamt kök, gemensam matplats och umgängesyta finns. Det är även i hallen som dörren till lägenhetens WC finns. I den finns en toalett, handfat och dusch. Det är även förberett för att kunna montera in en egen tvättmaskin där. Vi har valt att inte använda de för boendetypen ”säkerhetsboende” vanliga rostfria inventarierna då vi strävar efter att skapa en miljö som ska kännas så ”normal” och hemlik som möjligt. Vi har istället valt att användas inventarier gjorda av kompositplast.

Från hallen så kommer man in i köket som är av normal lägenhetsstandard. Vidare så har lägenheten ett sovrum med klädförvaring. Från sovrummet finns två ingångar till allrummet för att skapa ett flöde genom lägenheten och få bort känslan av att man ska kunna bli instängd. Allrummet har en dörr ut till den egna altanen och trädgården. Allrummet är förberett för möjlighet till egen tv då vi inte kommer ha någon tv i de allmänna utrymmena.

Personalutrymmen finns en trappa upp. Där finns två kontor, samtalsrum/medicinrum och jourrum för sovande nattpersonal.

Färgerna har genomgående valts med omtanke för att skapa en lugn känsla och en tålig yta som står emot ett högre slitage. Vårt val föll på en äggoljetempera från Ovolin, en lokal färgfabrik med naturliga och ekologiska ingredienser i sina färger. Äggoljetemperan har en yta som börjar som matt men som med tiden och slitaget blir mer blank. Ytan blir mer levande och är lätt att bättringsmålas. Den är även tålig och klarar av att torkas av många gånger. Nyanserna har valts med erfarenheter och råd från det socialterapeutiska arbetet med harmoniska miljöer och även med hjälp av Goethes färglära för att hitta en nyansskala som har en lugnande eller stimulerande effekt. Övrig inredning har omsorgsfullt valts ut för att skapa en trygg och säker miljö för gårdsborna och för medarbetarna på Ceciliagården.

Tekniska lösningar har valts med smarta system och anpassningar. Vi har valt att inte ha ett traditionellt låssystem på Ceciliagården utan kommer att använda oss av ett passersystem med ”taggar” som vi kan programmera internt. Om en ”nyckel” tappas bort kan vi enkelt avprogrammera den så ingen obehörig kan ta sig in i någon annans lägenhet. Dörrarna från lägenheterna är enkla att ta sig ut igenom då det bara är att trycka ner handtaget för att möjliggöra en snabbt väg ut om situationen kräver det. Fönsternas placering har valts ut med omtanke efter insyn och även vad man ser när man ser ut ifrån lägenheterna. Samtliga glas är av så kallade säkerhetsglas så de inte går sönder vid en eventuell åverkan.  Även ljussättning, belysning, ljuddämpning och ventilation har anpassats efter gårdsbornas behov. Det kommer att finnas mörkläggningsgardiner som gårdsbon själv kan styra och speciellt ventilationssystem för att lukter och ljud inte ska kunna sprida sig mellan lägenheter.